Sterner Stenhus bygger nytt trygghetsboende i Hovshaga centrum

Den 31:a augusti presenterades förslaget på det nya trygghetsboendet som ska byggas i Hovshaga centrum. Vinnarna bakom förslaget är Sterner Stenhus.
Det blev företaget Sterner Stenhus som vann markanvisningstävlingen för att bygga ett trygghetsboende på kvarteren Solnedgången och Skymningen. Kvarteren ligger mellan Kungsgårdsvägen och Hovshaga kyrkogård. Här planerar de att bygga 98 hyresrätter i storleksordning två till fyra rum och kök för seniorer inom Växjö kommun. Det här blir det andra trygghetsboendet i Växjö kommun.
– Här kan vi erbjuda ett boende för äldre som vill flytta från sin villa men ändå bo kvar i samma område och samtidigt erbjuda service, trygghet och gemensamhet, säger Catharina Winberg (M), ordförande i Växjö kommunföretag (VKAB) och ansvarig för bostadsbyggande inför kommunstyrelsen.
Sterner Stenhus kommer att bygga efter sitt egna koncept ”Sterner Trygg” vilket innebär stort fokus på service, delaktighet och aktivitet.
– Vi har i två års tid utvecklat konceptet Sterner Trygg där trygghet och gemenskap är en röd tråd som genomsyrar hela konceptet. Vi är oerhört stolta över att få etablera konceptet i Hovshaga och vi ser fram emot att få presentera trygghetsbostäderna till kommunens invånare, säger Johan Lindeberg, projektutvecklare Sterner Stenhus.
– Vi känner oss hedrade för vinsten i Hovshaga och vill tacka för förtroendet. Vi trivs som bäst när vi får arbeta med social- och hållbar stadsutveckling och ser fram emot att få arbeta med årets arkitekturkommun, säger Haval Murad och David Martinez från Detail Group som är arkitekterna bakom tävlingsförslaget.
Samtliga bostäder kommer att byggas i trä. Ett viktigt inslag är de inglasade balkongerna som ska bilda orangerier och ett bullerskydd ut mot gatan, samtidigt som de boende får en möjlighet att odla sina egna frukter och grönsaker. Planerad byggstart beräknas ske sommaren 2019 och vara klart vintern 2020.